A sofőrjét megalázó videó után Travis Kalanickre rájárt a rúd.

travis_kalanick_200gettyimages-645819306
Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images

A befektetők nyomására távozik Kalanick a posztról, de továbbra is a cégnél marad.

Az Uber öt legbefolyásosabb befektetője – köztük a Benchmark és a Fidelity – mondatta le Travis Kalanicket a közösségi autózásra szakosodott cég vezetői pozíciójáról, írja a Mashable.

Az érintettek egy levelet küldtek Kalanick számára, sokatmondó, „Az Uber halad tovább” címmel, melyben felszólították a 40 éves üzletembert a távozásra. A milliárdos az igazgatói tanácsban továbbra is helyet foglalhat.

Egy nehéz időszakot követően született meg ez a döntés: támadások és vádak érték a céget az utóbbi időben, többek közt nőgyűlölő munkahelyként is híre kelt. Illetve Kalanick minősíthetetlen viselkedése sem tett jót a társaság renoméjának, amelyet egy sofőr kamerája rögzített. Egy korábbi, szintén kínos eset pedig az egyik vezetőségi tag szexista viccéhez kapcsolódik.

via GIPHY

A belső gondok mellett egyértelmű külső jelek is a változás irányába mutattak, mely a 69 milliárdot érő cégben meg kell, hogy történjen. Nemrégiben 20 dolgozónak mondtak fel, szexuális zaklatás gyanúja miatt.

Kalanicknek nehéz hónapjai vannak mostanában: májusban egy hajós balesetben az édesanyja életét vesztette, apja pedig nagyon megsérült.

Mindennél jobban szeretem az Ubert. A magánéletemnek ebben a válságos szakaszában elfogadtam a befektetők kérését, és hátrébb léptem. Nem állok a cég fejlődésének útjába.

Az igazgatótanács így reagált a kikényszerített lépésre:

Travis számára mindig is az Uber állt az első helyen. Bátor döntés volt, amellyel jelzi szeretetét és odaadását a cég iránt. Így több ideje jut a családi tragédiát feldolgoznia, az Uber pedig egy új fejezetet nyithat.

A cég 2009-es alapításában részt vevő Kalanick ez után is fontos szerepet fog betölteni a vállalatnál: a belső szavazások kontrollálásánál lesz feladata.

Nyitókép: Pascal Le Segretain/Getty Images


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?