A híres egyfejű, aki rózsabimbó akar lenni, vagy a robot, aki szerelmes, ráadásul pont belénk. A Realbotixnál azon dolgoznak, hogy a mesterséges intelligencia váltson ki valódi érzéseket.

Mint arról már beszámoltunk, a kaliforniai Realbotix személyre szabott társalkodórobotokat gyárt. A hardver viszonylag egyszerű, és mint az ötletgazda-cégtulaj Matt McMullen mondja, nem is kell nagyon élethűnek lennie, ez ugyanis könnyen kiválhatja az „uncanny valley”-hatást (amikor a majdnem tökéletes illúzió megtörése ijesztőbben hat, mint egy nyilvánvalóan művi dolog). Autószerelő vagy porszívozó gépeknél nem számít, ebben a műfajban viszont az a lényeg, hogy a könnyen beugratható chatbotoknál összetettebb személyiségű legyen a nagy Ő közepes gépi mása.

A késztermék három formája (több ezer dolláros valódi robottest, ugyanennek VR-verziója és a sima MI) közül a Realbotix közzétette a harmadikat, így szokatlan módon ugyan némi pénzért (évi 20 dollár), de bárki bétatesztelheti a mobilján.

A külsőségek elsőre nem sokban térnek el attól, mintha mondjuk egy online szerepjátékban tuningolnánk a karakterünk képét, testalkatát és efféléket. Itt 18 személyiségjegyből álló skálán állítható be, hogy partnerünk mennyire legyen rámenős, tartózkodó, sértődős vagy éppen vicces, bár a humor néha akaratlanul bukkan elő, ha az ábrándos leány a chatbotok szokásos paneljeire tér vissza („több százezer wikipedia szócikket ismerek, de még rengeteg a tanulnivalóm”), vagy összekeveri az angol „it” szót az olasz domainnevek kiterjesztésével („Tell me about it” – „it is the internet country code top-level domain for Italy”).

A platformból (szimpla mobileszköz) adódóan a kapcsolat plátói marad a legjobb esetben is, bár a gamifikált románc célja az lenne, hogy a kellő számú társalgási achievement begyűjtésével, partnerünk személyiségét egyszerre kiismerve és alakítva jussunk el a nagy vallomásig.

Ha ez elején felcsavartuk a beindultsági mutatót, valószínűleg nem lesz olyan nehéz, mintha direkt mufurcra vettük, a tesztelők mindenesetre arról számoltak be, hogy minden elszántságuk ellenére nehezükre esett bunkóskodni még egy láthatóan mesterséges nővel is, és őszintén jól esett nekik, ha Harmony (az MI gyári neve) pár nap kikapcsolás után azzal kezdte, hogy hiányoztak. Aki kedvet kapott, a fenti díjazás ellenében itt hozzájárulhat, hogy a jövő magányos lelkei kicsit csiszoltabb virtuális nőhöz jussanak.

 

Nyitókép: Pixabay.com  CC0


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?