A halott startup nem feltétlenül jó startup, de tanulságokkal szolgálhat.

„Hibázz, amikor csak tudsz” – szól a Szilícium-völgy egyik nagy mantrája. Szemben áll ugyan a tomboló sikerkultusszal, és a belső értékekről szónokoló szépségkirálynők, valamint a szerény életvitel fontosságát hangsúlyozó milliomosok szövegéhez hasonlóan azoktól halljuk, akiknek sikerült.

Aki már a negyedik-ötödik startupját gründolja, többet tudhat a bukásról, de épp a jövő és a következő hitelező miatt nem szívesen beszél róla – legfeljebb jóval később, amikor visszament alkalmazottnak, eladta a céget a röppálya közepén, vagy bölcs mosollyal kivonult mindenhonnan. Sztárokra mindig szükség lesz (a sufniban barkácsoló csodagyerek legendája köszöni, jól van), de az új vállalkozások többsége a startupok közt is ugyanúgy fűbe harap, mint bármely ágazatban. Szóval mielőtt beleölnénk a családi örökséget legújabb nagy ötletünkbe, érdemes szétnézni a startuptemetők tanulságos világában.

A startupgraveyard.io oldalán szép grafikus felületen, hét kategóriában (hardver, szoftver, vendéglátás, reklám, adatelemzés, e-kereskedelem, pénzügy, zene, szociális alkalmazások) lehet kattintgatni a koporsókat. A csőd okát ikonok mutatják, kapunk linket a bővebb sztorihoz és a még meglévő konkurenciához. A földbe állás leggyakoribb oka itt a tőkehiány (elfogyott a saját, vagy nem jött új), a fókusz elvesztése (mit is fejlesztünk), és az igények hiányos felmérése (kell-e valakinek, amit csinálunk). A Lumos nevű okoskapcsoló-gyártónál a kicsit savanyú, de a miénk-effekt is bejátszott (túlzott elfogultság a cuccunk iránt), bár akadnak köznapibb sztorik, a Grooveshark zenemegosztója pl. egyszerűen nem egyeztetett a jogtulajdonosokkal, ők pedig lehúzatták a rolót.

A Boncterem (autopsy.io) puritán táblázat a halál idejével, alapvető céginfókkal, linkkel a teljes sztorihoz, ha van, sőt az alapító mailjével. A tartalom itt bővebb, de nem olyan szépen összefésült, az OpTier adatelemzője pl. „bonyolult és bugos” volt, a StartHead cseh crowdfounding-szolgáltatás gazdái meg bevallásuk szerint „naiv hülyék” voltak, és itt található a Kolos, a kormánykerékbe szerelt iPhone története is („kolosszális kudarc”, ugye értik). A 33 bukott startup vallomása bulvárosabb, a kulcstartó-óvszer égrengető ötletétől a GoCrossCampus bukásáig tart, ez az egyetemi online stratégia 100000 felhasználóval is képes volt eltűnni. Távolabbról, de témába vág az Anonim Startupok Köre, ahol a névtelen alkoholisták mintájára, pont a fenti stigmát elkerülendő név nélkül tárhatja bárki a köz elé startupja botlásait és végét, de szembejönnek a mosolykultúrában elképzelhetetlen, afféle kérdések is, hogy hogyan tegyük ki enyhén szociopata társalapítónkat, vagy hogy szervezzünk közösségi finanszírozást az autóból, ahol éppen lakunk.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?